Финализиране

erasmus-BG2humanres
16 ученици от ПГСУАУ“Атанас Буров“ гр. Силистра от специалностите „Икономическа информатика“ и „Малък и среден бизнес“ проведоха своята обучителната практика с мобилност по Програма „Еразъм+“ в гр. Брага, Португалия от 05.09 до 17.09.2022г , проект „Сътрудничество при трансфер на добри европейски практики“. Работните им места бяха в училище „Андре Соарес“, сервиз за компютърна техника „Recicla PC“ и офиса на Braga Mob. Учениците-стажанти обработваха и въвеждаха компютърни данни, намираха и отстраняваха софтуерни и хардуерни проблеми по предоставената им техника. Упражняваха на практика знанията си по изучаваната в нашата гимназия професия и придобиха нови умения и компетенции.
В културната програма през първата седмица от пребиваването на групата бяха включени посещение на забележителности в Самейро, Бом Джесус, Брага, Лисабон, Фатима. Всички се радваха на приятелското посрещане в слънчева Португалия от партньорите на ПГСУАУ организацията Braga Mob.
Успешното финализиране на проекта бе в гр. Брага на 16.09.2022г. 16 ученици получиха сертификати за успешно приключила обучителната практика по специалностите „Икономическа информатика“ и „Малък и среден бизнес“. Усъвършенстваха своите професионални знания и умения, подобриха езиковите си и комуникационни компетенции по английски език, запознаха се с историята, традициите и културата на Португалия. Ще пренесат добри спомени от пребиваването си в гостоприемната европейска държава и впечатленията си за европейските ценности у хората, с които се запознаха. ПГСУАУ“Атанас Буров“ разшири своя институционационален капацитет на гимназия за мобилност на персонала си в професионалната област, в която се обучават учениците.
page1

През м.април 2023г. се завърнаха от гр. Тулон, Франция 8 гимназисти от IX, X, XI и XII клас на ПГСУАУ “Атанас Буров“ гр. Силистра. Там те успешно проведоха своята обучителна практика в продължение на 2 седмици по проект „Сътрудничество при трансфер на добри европейски практики“ , Програма „Еразъм +“ , KД1 „Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение“, сектор „Професионално образование“ на Европейския съюз в БЪЛГАРИЯ.
В проекта участваха 8 ученици от специалност „Организация на туризма и свободното време“, с разширено изучаване на френски език.
Стажантската програма позволи на нашите ученици да упражнят на практика наученото вече в България за съответната специалност, но и да се запознаят с новостите в професионалния им сектор, в подходяща работна среда за практическо обучение и в съответствие с държавните образователни стандарти по професионална подготовка в България.
Осъщественият проект постигна целите си, а именно:
* Подпомогна обучаемите да придобият знания, умения и компетенции по изучаваните професии, чрез обучителна практика на реални работни места. Осигурени бяха работни места в 1 хотел и 3 ресторанта в гр. Тулон, Франция.
*Подобриха се чуждоезиковите компетентности на бенефициентите, които ежедневно общуваха със своите наставници и колеги на английски и френски език;
*Обогатиха познанията си за културата и традициите на Франция, като имаха възможност да посетят знакови културни и исторически забележителности в гр. Тулон и региона, да усетят полъха на Средиземно море;
*Стимулирано бе личностното развитие на учениците – добиха самочувствие и станаха по уверени в себе си, повярваха в своите възможности.
За реализацията на нашия проект получихме съдействие и изключителна подкрепа от приемащата организация от гр. Тулон – гимназията по хотелиерство и ресторантьорство Anne Sophie Pic, която е в тясно сътрудничество с бизнеса в различни сектори и осигури стаж за нашите ученици в ресторанти и хотели.
Извън работно време ученици имаха възможност да посетят гр. Марсилия и гр. Иер, направиха разходка с корабче по Средиземно море, изкачиха връх Mont Farron с лифт, насладиха се на разходка по плажната ивица, опознаха забележителностите, културата и социалния живот във Франция.
Работодателите от всички предприятия изпратиха нашите стажанти с добри отзиви за отличната подготовката на нашите ученици по време на практиката, приятно изненадани не само от професионалните им знания и умения, но и от доброто им възпитание, вежливото и отговорно отношение към работата и колегите. Представиха достойно гимназия „Атанас Буров“ и страната.

received_598195365379188