b9

С България в сърцето

b9Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.

Трети март – датата на дълго мечтаната свобода на България, се е превърнала в ден, на който си припомняме дългия път, изминат от нашите предци, за да извоюват най-святото за един народ – свободата.

В навечерието на националния празник – Трети март, рецитал под надслов „С България в сърцето“, организираха  учениците от клубовете по интереси „Език свещен“ и „Аз обичам България“ в нашата гимназия. В началото бе представена презентация, изработена от учениците от 11а и б класове. С много картини, тя запозна публиката с хода на  Руско-турската освободителна война – от началото през най-важните и героични моменти, до подписването на Санстефанския мирен договор.
b8Последваха емоционалните изпълнения на ученици от 8 и 9 класове на стихове за Родината, които  се редуваха с музика и песни.

„И те моля, земя, помогни ми докрай да остана

влюбен в пъстрите люлки на твоите нощи и дни.

С твойте песни спокоен да влизам и в ада, и в рая,

с твойте песни – божествена, българска, моя земя!“

b b1 b2 b3 b4 b5 b6