6

Транснационална мобилност на ученици от ПГСУАУ по програма Еразъм + с проект „Солидарни утре“

6С много емоции, впечатления и сбъднати мечти се завърнаха от Франция ученици и учители от ПГСАУ „Атанас Буров”. Те участва от 17 до 22 ноември в транснационална мобилност, проведена във френския град Реймс, в рамките на проекта Еразъм +, KA229, озаглавен „Солидарни утре“ и финансиран от Европейската комисия.  В проекта се включиха ученици от четири държави: Франция, Португалия, Румъния и България. Групата на гимназията бе представена от 8 ученици от 9, 10 и 12 клас и 3-ма ръководители.  Домакин на събитието  бе координатора на проекта,  гимназия Saint Michel.

Всекидневните дейности бяха изцяло подчинени на мотото на проекта, а именно солидарността в нас и около нас. През първият ден дейностите по проекта бяха в училището – запознаване с ръководството и материалната база на училището, участие в часове по специални предмети, английски език и готварство, игри за опознаване,  разглеждане на забележителностите на града и запознаване с историята на символа и гордостта на Реймс катедралата „Света Богородица“ (Notre-Dame de Reims) .

Останалите дни бяха изпълнени с множество събития и дейности, а именно:

– в седмицата, посветена на опазването на природата, групата участва в почистването на един от многото паркове, с които разполага града, заедно с хора в инвалидни колички;

– посещение и участие в различни занимателни игри с хора от старческия дом;

– посещен1ие на фирми и организации, в които работят или са ангажирани с разлини дейности хора с увреждания;

– среща в кметството на града;

– участие в различни ателиета;

– среща с асоциации, подчинили дейността си на социалното предприемачество.

Учениците от ПГСУАУ се представиха отлично във всички дейности, организирани от домакините, показвайки завидни знания по френски език.

В последният ден, по желание на учениците,  групата успя макар за кратко да се наслади на забележителностите на Париж, преди да излети за България.

За групата това бе изцяло ползотворна визита.
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12