6

Транснационална мобилност на ученици от ПГСУАУ по програма Еразъм + с проект „Солидарни утре“

1

 

 

 

С много емоции, впечатления и сбъднати мечти се завърнаха от Франция ученици и учители от ПГСАУ „Атанас Буров”. Те участва от 17 до 22 ноември в транснационална мобилност, проведена във френския град 6Реймс, в рамките на проекта Еразъм +, KA229, озаглавен „Солидарни утре“ и финансиран от Европейската комисия.  В проекта се включиха ученици от четири държави: Франция, Португалия, Румъния и България. Групата на гимназията бе представена от 8 ученици от 9, 10 и 12 клас и 3-ма ръководители.  Домакин на събитието  бе координатора на проекта,  гимназия Saint Michel.

Всекидневните дейности бяха изцяло подчинени на мотото на проекта, а именно солидарността в нас и около нас. През първият ден дейностите по проекта бяха в училището – запознаване с ръководството и материалната база на училището, участие в часове по специални предмети, английски език и готварство, игри за опознаване,  разглеждане на забележителностите на града и запознаване с историята на символа и гордостта на Реймс катедралата „Света Богородица“ (Notre-Dame de Reims) .

Останалите дни бяха изпълнени с множество събития и дейности, а именно:

– в седмицата, посветена на опазването на природата, групата участва в почистването на един от многото паркове, с които разполага града, заедно с хора в инвалидни колички;

– посещение и участие в различни занимателни игри с хора от старческия дом;

– посещен1ие на фирми и организации, в които работят или са ангажирани с разлини дейности хора с увреждания;

– среща в кметството на града;

– участие в различни ателиета;

– среща с асоциации, подчинили дейността си на социалното предприемачество.

Учениците от ПГСУАУ се представиха отлично във всички дейности, организирани от домакините, показвайки завидни знания по френски език.

В последният ден, по желание на учениците,  групата успя макар за кратко да се наслади на забележителностите на Париж, преди да излети за България.

За групата това бе изцяло ползотворна визита.

Този проект се финансира по линия на програма „ Еразъм + ”, Ключова дейност 2 „Стратегическите партньорства”, договор 2019-1-FR01-KA229-063111_3
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12