R1

ПГСУАУ „Атанас Буров“ отново с национален победител в конкурса Danube Art Master 2020

L

R1За четвърти пореден път ученици от ПГСУАУ „Атанас Буров“ заемат престижно място в класирането – НАЦИОНАЛЕН ПОБЕДИТЕЛ в ежегодния конкурс посветен на река Дунав – Danube Art Master 2020. В тазгодишната надпревара участие взе Марина Йорданова от 10б клас със своето произведение на изкуството за природата „Родено от Дунава“, създадено от материали събрани по Дунавския бряг. Мотото на конкурса тази година бе „Открийте Дунав“. Разказвайки историята за създаването на своето екологично произведение на изкуството Марина казва:

„Задачата, която си поставих беше трудна,

но крайния резултат беше най-големия ми благодат.

Взех няколко миди и парче дърво,

получи се много хубаво.

Името което дадох беше вдъхновено от факта,

че Дунава родил е тази скулптура.“

Организатори на конкурса Danube Art Master 2020 са Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международна комисия за защита на река Дунав (ICPDR). Този конкурс насърчава младежите да имат по-отблизо поглед към местната река и да разсъждават върху това какво означава околната среда за тях, като създадат оригинални произведения на изкуството от естествени материали събрани от Дунавския бряг. Марина се състезава във възрастова група тийнейджъри 12-18 години в категория „Произведение на изкуството“.

Творбата на Марина заедно с видео представящо историята за създаването ѝ на английски език продължава участието си в Международния етап на конкурса.

Освен в основния конкурс, творбите в Топ 10 от всички страни ще участват в онлайн конкурс. Ще има и специална награда за най-харесваното произведение във Фейсбук страницата на Danube Art Master.

Да пожелаем на Марина още много вдъхновяващи моменти, които да я отвеждат на нови призови места!
R M

 

Автор: Ирина Гетова-Георгиева

Заместник-директор в ПГСУАУ „Атанас Буров“